Strony

rozwijane menu

wtorek, 26 lipca 2016

torcik z kremem cytrynowym

  • 4 jajka
  • 250g cukru
  • szczypta soli
  • 60g mąki
  • 30g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 cytryny (można je zastąpić pomarańczami i będzie krem pomarańczowy ale powinny być nie za słodkie, krem i tak wyjdzie słodki)
  • 850g śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 20g siekanych orzechów laskowych
   

   

    1. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, dodając 100g cukru i sól. Kolejno wlać żółtka. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy. Rozłożyć na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec przez 15 minut (w blaszcze 30x35 lub 20x40)w temperaturze 175oC. Po wystudzeniu wyłożyć na deseczkę.
    2. Rozpuścić żelatynę w wodzie. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny, wycisnąć sok z dwóch cytryn.
    3. Ubić na sztywno 750ml śmietany, dosypując resztę cukru. Dodać skórkę i sok z cytryny. Na końcu dodać żelatynę, delikatnie wymieszać.
    4. ¾ kremu rozłożyć na cieście. Pokroić wzdłuż na ok.6 centymetrowej szerokości paski. Jeden z pasków zrulować, położyć na środku podstawki do tortów. Pozostałe paski owinąć naokoło środkowej roladki. Nałożyć kołnierz,  na górę nałożyć pozostałą część kremu. Chłodzić przez 2 godziny.
    5. Zdjąć kołnierz. Ubić pozostałą część śmietany z cukrem waniliowym. Tak ubitą śmietaną posmarować brzegi tortu. Brzegi ciasta posypać posiekanymi orzechami.
 Kołnierza do tortów nie posiadam dlatego też używam folii aluminiowej. Składam ją na trzy i owijam naokoło tortu.