Strony

rozwijane menu

sobota, 16 lipca 2016

cukinia z indykiem i ryżek

1 średnia cukinia
1 cebula
1 woreczek ryżu
ok. 300 g mięsa mielonego z indyka
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
papryka ostra
rozmaryn
3 ząbki czosnku
1/2 litra bulionu



Cukinie przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć. Posolić i zostawić. Przed włożeniem do cukinii farszu wylać powstałą wodę.
cebulę pokroić w piórka lub kostkę, podsmażamy. Dodajemy mięso. Przyprawiamy, smażymy jeszcze przez 5 minut.  Wsypujemy ryż z woreczka, wlewamy bulion, zmniejszamy gaz, przykrywamy i dusimy do momentu aż ryż wchłonie prawie cały bulion.  Dodajemy koncentrat, mieszamy i nakładamy do cukinii.
Układamy w piekarniku na papierze do pieczenia i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.