Do tego eksperymentu trzeba się było odpowiednio przygotować. Najpierw kapusta.
Gotujemy wodę. szatkujemy kapustę czerwoną. po zagotowaniu się wody, wyłączam y gaz i wkładam kapustę. przykrywamy pokrywką i zostawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy.
Teraz przelewamy do szklanek. i do każdej dolewamy coś innego sprawdzając co się stanie i jak zmienia kolor.
Z Agnieszką przetestowałyśmy:
Sok z cytryny
Ocet
Sodę oczyszczoną
Proszek do pieczenia
Do szklanki z sokiem z cytryny dodaj trochę sody oczyszczonej. Pojawi się piana a następnie zmieni kolor na fioletowy(roztwór jest kwaśny. Jeśli doda się dużo sody roztwór zrobi się zielony. Kwaśny roztwór stał się zasadą.
sok z cytryny jest kwaśny, soda oczyszczona jest zasadowa
Każda substancja ma poziom pH, która mówi nam czy dana substancja jest kwasem czy zasadą.
Pod wpływem kwasów kapusta zmienia kolor na różowy, pod wpływem zasad na zielony lub niebieski. A przy substancjach obojętnych koloru nie zmienia.
Pod wpływem kwasów kapusta zmienia kolor na różowy, pod wpływem zasad na zielony lub niebieski. A przy substancjach obojętnych koloru nie zmienia.
a n koniec było mieszanie wszystkiego ze swzystkim. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz