Maliny z ogródka. Miało być trochę na ciasto ale jak się rozpędziłam w zbieraniu wyszło tego ponad 2 kilo malin i trzeba było szybko coś z nimi zrobić.
Na każdy kg malin 330 g cukru.
Maliny wkładamy do słoika i zasypujemy cukrem. Zamykamy i odstawiamy na 24 godziny aby puściły sok. Po tym czasie:
1 . sok bez owoców:
przelewamy sok z owocami do garnka, i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, przecedzamy, przelewamy wo słoiczków, zakręcamy.
2. sok przelewamy do garnka, maliny układam w małych słoiczkach, resztę na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, przecedzamy, zalewamy maliny w słoiczkach, zakręcamy.
Pasteryzacja:
Słoiczki z gorącym sokiem stawiamy na blasze z piekarnika, wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika na 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz