wtorek, 1 marca 2016

wieprzowina, ziemniak,pietruszka, cebula, jabłko po 8 m-cu

Tym razem dla odmiany coś z piekarnika.

1 większy lub dwa mniejsze ziemniaki (ok. 200 g)
2-3 pietruszki (ok. 200 g)
1/2 cebuli
1 duże jabłko (ok 200 g)
500 ml. wody


Piekarnik nastawiamy na 180  stopni.
Mięso umyć, trzeba dobrze obczyścić  z tłuszczyku i błon, pokroić w kostkę.
Pietruszkę i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jabłko obieramy kroimy w plasterki.
Układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i przykrywamy.
Wstawiamy do piekarnika na 1,30 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy i miksujemy(lepiej poczekać aż trochę przestygnie).
Z takiej ilości wyszło 6 słoiczków po 130 g oraz 1 po 160 g.
Słoiczków nie należy napełniać po brzegi ponieważ w czasie mrożenia danie powiększa odrobinę swoją objętość i nie ma gwarancji czy słoiczek zapakowany po brzegi wytrzyma ten napór.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz