1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 średnie jabłka
1/2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki masła
Mięso dobrze myjemy, obieramy dokładnie z tłuszczu i błon. Kroimy w kostkę.
Wkładamy do garnuszka i zalewamy mową (tak aby przykryć mięsko), Dusimy pod przykryciem 20 minut.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Płuczemy jeszcze raz i układamy na mięsku. Jabłka nie muszą być zanurzone w wodzie.
Gotujemy do miękkości mięska, przyprawiamy majerankiem, dodajemy masełko. Miksujemy bądź rozdrabniamy widelcem (jak czas pozwala:)
Z takiej ilości wyszły 4 słoiczki po 130 g. Trzeba pamiętać aby słoiczków nie napełniać po brzegi aby nie popękały. Ja używam słoiczków po deserkach dla niemowląt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz