100 g piersi kurczaka
3 średnie marchewki
1 pietruszka
2 ziemniaki
1/2 średniej cukinii
kawałek pora
5-6 łyżeczek kaszy jaglanej
2 łyżeczki masła
1. Marchewkę myjemy, obieramy, myjemy, kroimy w kostkę
3. pietruszkę myjemy, obieramy, myjemy, kroimy w kostkę
4.cukinię myjemy, obieramy, myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
5. poramyjemy, kroimy w piórka.
6. kaszę przelać zimną wodą na sitku, potem przelać gorącą
7. Warzywa wkładamy do garnuszka. Zalewamy wodą (tak aby były przykryte), gotujemy aż będą lekko miękkie.
8. Dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości (ok. 20 minut)
9. mięsko z kurczaka gotujemy oddzielnie do miękkości, dodajemy do gotowych warzyw ( bez wody)
Z przepisu wychodzi 9 słoiczków po 130g.
Słoiczki dokładnie zamykamy, podpisujemy i mrozimy:)
Takie zupki najlepiej po rozmrożeniu podgrzewać w garnuszku. Jeśli okażą się po rozmrożeniu za gęste (a tak się zdarza) to dodajemy do nich przegotowanej wody. Jeśli będzie za rzadka to dodajemy kleik ryżowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz