poniedziałek, 25 lipca 2016

Sernik murzynkowy

Ciasto:  1 kostka margaryny
  1 ½ szklanki cukru        
  3 łyżki kakao                    
  5 łyżek wody
Gotujemy 5 minut, odlewamy 1/2 szklanki.
Do reszty masy po ostudzeniu dodajemy:
  4 żółtka
  1 ½ szklanki mąki
  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  torebka cukru waniliowego
  ubita piana białek

Składniki mieszamy i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę

Ser:  4 żółtka
  ½ kostki masła
  1szkl cukru
  50-70dkg zmielonego twarogu
     ubite na pianę białka  


Skłądniki na ser ucieramy na gładką masę. Ser kładziemy na ciasto i pieczemy ok. 60 minut w temp. 200-220o

Po upieczeniu ciasto polewamy odlaną masą i posypujemy wiórkami kokosowymi, ja sięzawsze bawię i robię na wierzchu szachownicę:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz