Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
300 g szpinaku świeżego (można też użyć mrożonego)
sól
ew. pieprz
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
folia aluminiowa
Opis:
szpinak myjemy w dużej ilości zimnej wody. Odciąć
korzonki, włożyć do rondla, zalać woda lekko osolić i krotko gotować na silnym
ogniu. W czasie gotowania od czasu do czasu zamieszać.
Gdy szpinak będzie miękki, odcedzić, dokładnie
osączyć, dodać czosnek.
Mięso czyścimy z błon i tłuszczu, dzielimy na
roladki i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Na każdą roladkę nakładamy porcję szpinaku,
zwijamy ( szpinak może "wystawać" z rolady ponieważ i tak zawijamy ją
w folię).
Na stole rozkładamy folię aluminiową i polewamy
ją odrobiną oliwy. Na niej układamy kotlety i dobrze zawijamy.
Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w
temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz