Składniki:
6 kotletów z karczku (generalnie tyle ile chętnych do
jedzenia)
2 cebule
Kilka ząbków czosnku
2-3 jabłka
Sos sojowy
Sól
Pieprz
A potem...
Cebulę kroimy w piórka i posypujemy nią spód naczynia
żaroodpornego. Czosnek obieramy i
przeciskamy przez praskę na cebulę. Karczek przyprawiamy solą i pieprzem i
układamy w naczyniu ( u mnie na zakładkę przy takie ilość chętnych. Całość
polewamy dobrze sosem sojowym . Przyprawianie i polewanie sosem przypadło w
udziale mojej 4 letniej pomocniczy. I uff, było dobre :)
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i układamy na mięsko.
Agnieszka ma swoją technikę, najpierw ramka a potem do środek i tym sposobem wykorzystała
trzy całe jabłka.
Przykrywamy górą naczynia i wkładamy do nagrzanego
piekarnika na 200 stopni przez jakieś 30 minut. Potem przestawiamy na 180
stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Pół godziny przed końcem pieczenia ściągamy
pokrywę naczynia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz