Składniki:
ciasto na pierogi:
2 ½ szklanki mąki ( z lekkim czubkiem)
1 jajko
½ szklanka letniej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
mąka do posypania stolnicy
1 jajko
½ szklanka letniej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
mąka do posypania stolnicy
farsz:
puree ze średniej dyni (ok. 500 g) - jak zrobić puree - KLIK
250 g sera białego
ok. 100 g sera żółtego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
papryka ostra
Wykonanie:
Ciasto na pierogi:
Ciasto dobrze wyrobić. Wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Dzielimy na trzy części. Każdą po kolei wałkujemy, wykrawamy krążki, nadziewamy farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy przez 5-6 minut ( czas gotowania zależy od wielkości pierogów).
Farsz:
drobno siekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zrumienić na patelni. Biały ser rozdrobnić za pomocą blendera. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki farszu dokładnie razem wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, na każdy nałożyć po łyżeczce farszu i skleić. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz