środa, 6 lutego 2019

Zupa fasolowa

Nie lubię spędzać za dużo czasu w kuchni, co widać po gotowanych przeze mnie potrawach. I tak np. zupę fasolową często robię z fasoli z puszki pomijając etap moczenia i gotowania fasoli. 



Składniki:
- 1 wędzona kość, nie za duża
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 5 średnich ziemniaków
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
 - ząbek czosnku
- 2 grzybki suszone

Wykonanie:
Kość gotuje w wodzie jakieś 30-40 minut, do czasu aż mięso będzie odchodzić od kości.
W międzyczasie obieram i myję marchewkę, pietruszkę i seler. Seler kroję w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki.
Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
Jak mięso ładnie odchodzi od kości wyciągam je  z garnka i wrzucam warzywa. Dodaję również grzybki (te nie są konieczne, ale ja je dodaję do większości gotowanych przeze mnie zup).
Gotuję do miękkości warzyw. W tym czasie obieram mięso od kości, które dodaję gdy warzywa już prawie miękkie razem z odsączoną fasolą, przyprawami, koncentratem pomidorowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz