wtorek, 26 lutego 2019

Pieczone pulpeciki zawinięte w cukinię


Dawno już nie eksperymentowałam w kuchni, głównie z braku czasu. W ferie kilka dni spędziłam ze Zmorą w domu więc było byłą okazja coś dobrego upichcić. W lodówce pałętała się cukinia więc na nią padł mój wybór.


Składniki:


Pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego


- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 mała cebula
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz


dodatkowo:
- 1-2 cukinie
- 500 ml przecieru pomidorowego
-2 łyżeczki mieszanki przypraw z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią
- sól
- naczynie żaroodporne


Wykonanie:

Cukinii odciąć końcówki,  pokroić w cieniutkie paseczki obieraczką do warzyw. Włożyć na sitko, posypać solą, odstawić na ok. 20 minut.
Cebulę posiekać. Wszystkie składniki pulpetów włożyć do miski i dobrze wszystko wymieszać.

Na papierze dopieczenia układać plasterki cukinii po dwa, na krzyż.
Z mięsa mielonego formować nie za duże pulpeciki. Jeden pulpecik na cztery plasterki cukinii.



 W cukinię zawinąć pulpeciki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.





Przecier wymieszać z przyprawą, solą i pieprzem.

Przecierem zalać pulpety.
Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz