Dawno już nie eksperymentowałam w kuchni, głównie z braku czasu. W ferie kilka dni spędziłam ze Zmorą w domu więc było byłą okazja coś dobrego upichcić. W lodówce pałętała się cukinia więc na nią padł mój wybór.
Składniki:
Pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 mała cebula
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
dodatkowo:
- 1-2 cukinie
- 500 ml przecieru pomidorowego
-2 łyżeczki mieszanki przypraw z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią
- sól
- naczynie żaroodporne
Wykonanie:
Cukinii odciąć końcówki, pokroić w cieniutkie paseczki obieraczką do
warzyw. Włożyć na sitko, posypać solą, odstawić na ok. 20 minut.
Cebulę posiekać. Wszystkie składniki pulpetów włożyć do
miski i dobrze wszystko wymieszać.
Na papierze dopieczenia układać plasterki cukinii po dwa, na
krzyż.
Z mięsa mielonego formować nie za duże pulpeciki. Jeden
pulpecik na cztery plasterki cukinii.
W cukinię zawinąć pulpeciki i ułożyć w naczyniu
żaroodpornym.
Przecier wymieszać z przyprawą, solą i pieprzem.
Przecierem zalać pulpety.
Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz