piątek, 22 lutego 2019

Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym

Męża naszło na szpinak. Sprawdziłam co jeszcze mam w lodówce i z tego co miałam pod ręką wyszły bardzo smaczne naleśniki ze szpinakiem.


składniki:

farsz:
- 500 g szpinaku mrożonego
- 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- 100 g sera feta
- 3-4 ząbki czosnku
- pieprz

naleśniki:
- 1 szklanka mleka
5-6 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli

Wykonanie:

farsz:
Szpinak mrożony wkładamy na patelnię, smażymy na oleju na małym ogniu co jakiś czas mieszając, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Oba sery kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku, przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą aczkolwiek feta jest słona więc z solą należ uważać. Dusimy aż ser pleśniowy się rozpuści, co jakiś czas mieszając.

Naleśniki:
wszystkie składniki na naleśniki wymieszać razem mikserem, smażyć porcjami na patelni.

na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę farszu i zwijamy.




Układamy w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego.


Naleśniki można posypać odrobiną sera żółtego.Naczynie z naleśnikami (bez przykrycia) wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz