piątek, 15 lutego 2019

Chleb razowy ze słonecznikiem pieczony w naczyniu żaroodpornym

To już nie pierwszy mój chleb z piekarnika. Za każdym razem był to inny wariant mieszanek mąki. Czasem był z ziarnami a czasem bez.
Tym razem propozycja na chlebem razowy ze słonecznikiem.




Składniki:
350 g maki pszennej typ 650
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy
7 g drożdży suchych
1 łyżeczka cukru
1 1/2 szklanki ciepłej wody
1 szklanka ziaren słonecznika



Wykonanie:

Wszystkie składniki włożyć do miski, masę dokładnie wyrobić rękami, przykryć ściereczką i odstawić na noc do lodówki.

Rano wyjąc masę z miski na posypaną mąką stolnicę, wyrobić krótko, przełożyć do naczynia żaroodpornego o średnicy 23-25 cm, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

Do zimnego piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z chlebem, wraz z przykrywką i nastawić piekarnik do 220 stopni

Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut.

20 minut przed końcem pieczenia zdjąć z naczynia pokrywkę i piec chleb bez przykrycia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz