- 20dkg mąki + 2 łyżki
- ½ kostki masła(125g)
- ½ szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany kremówki
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
- 5-6 winnych jabłek(goldeny,antonówki, renaty)
- 2 łyżki calvadosu, rumu lub brandy
- łyżka soku z cytryny
- cukier kryształ do posypania ciasta
- Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na małe cząstki i wrzucić do salaterki. Skropić je sokiem z cytryny i alkoholu (także te spod spodu).
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Gdy masa stanie się kremowa i nabierze puszystości, dodawać po jednym jajku i ucierać aż składniki dokładnie się połączą. Następnie porcjami dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto uzyska gładką konsystencję wlać śmietanę i starannie wszystko wymieszać. Włączyć piekarnik na 175oC. Tortownicę średniej wielkości lub niedużą prostokątną wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni blachy.
- Osączyć jabłka. Poukładać cząstki jabłek na cieście. Np. ukośnie jeden przy drugim „na zakładkę”, jak dachówkę. W okrągłej blasze promieniście, w prostokątnej w prostych lub ukośnych rządkach.
- Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut. Gdy trochę przestygnie posypać go cukrem kryształem.
Modyfikacja: 1. Jabłka bez zmian2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masła z cukrem. Dobrze wymieszać - wyjdzie kruszonka. Odsypać 2-3 łyżki. Do reszty dodać 2 łyżki mąki, skórkę startą z cytryny, jajka i śmietanę.3. potem już bez zmian.4. Wierzch –jabłka – posypać kruszonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz