niedziela, 12 czerwca 2016

Sernik na kruchym cieście zapiekanym

Ciasto kruche: 
  • 35 dkg. Mąki
  • 12 dkg. Cukru
  • 10 dkg. Masła/margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  Zagnieść wszystko i włożyć do lodówki na 1 godz. Po wyjęciu część rozłożyć na blasze, zapiec do zrumienienia. Druga część na wierzch.


Sernik:
  • 60 dkg. Sera
  • 8 dkg. Masła
  • 15 dkg. Cukru
  • 3-4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego (lub mąki ziemniaczanej)
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa
  Ser zmielić, żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodajemy ser, budyń i masło, dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę i dodać do masy. Ostrożnie wymieszać razem dodając rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyłożyć na zapiekane ciasto.Z surowej części ciasta robimy kratkę na wierzchu. Piec 50-60 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz