- 1 niepełna szklanka mąki (15dkg)
- 1 żółtko
- 1/3 kostki masła/margaryny (8dkg)
- 3 czubate łyżki cukru pudru (6dkg)
- 1kg zmielonego twarogu
- 1szkl cukru(25dkg)
- 1 torebka cukru waniliowego
- 30dkg jeżyn
- ½ kostki masła(12,5dkg)
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(6dkg)
- otarta skórka z jednej cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 jajka
Mnie te jeżyny wpadają w sernik, ale komuś nie wpadły:) Za pozwoleniem dołaczam nie moje zdjęcie zrobione do sernika zrobionego wg mojego przepisu (z innej stronki na której też przepisy wstawiam)
- mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier puder i żółtko. Zagnieść kruche ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować, wyłożyć tortownicę o średnicy 26 cm. Nakłuć kruchy spód widelcem, piec 10-15 minut w temp. 175oC
- Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny. Rozdzielić jajka. Do utartej masy dodać żółtka, dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać z twarogiem, a następnie pianę z białek. Na końcu dodać przebrane jeżyny. Masę serową rozłożyć na kruchym spodzie, wyrównać powierzchnię. Wsunąć sernik do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut w temp. 175oC. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz