Strony

rozwijane menu

czwartek, 17 grudnia 2015

tort w kształcie cyfry "2"

Biszkopt - TUTAJ
Kremy do wyboru  - TUTAJ

Składniki:
Krem
800 ml śmietanki kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
3 śmietan fiksy
75 g cukru pudru opcjonalnie jeśli wolimy słodszy krem
Biszkopt:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku
 do pieczenia
4 jajka

Opis:

Biszkopt:
Jajka dokładnie zmiksować z cukrem na puszystą masę. Przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Ucierać aż powstanie gładka, jednolita i puszysta masa.

Biszkopt dobrze utarty po upieczeniu jest bardzo puszysty i smaczny.
śmietanę ubić lekko z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Wymieszać lekko, dodać śmietan fiksy i ubić do połączenia składników. Pokroić  ananasa w drobną kostkę (tak ze trzy krążki),dodać do masy i już łyżką wymieszać. Biszkopty nasączamy sokiem z ananasa.

Biszkopty pieczemy dwa, jeden okrągły a drugi kwadratowy.
W okrągłym biszkopcie wycinamy szeroką szklanką środek i ok. 1/3 z okręgu.
Z prostokąta wycinamy dwa paski o szerokości jaka wyszła z okrągłego. Jedna część to będzie dół a drugą należy przeciąż tak aby połączyć górę z dołem.

Każdy przecinamy na pół.
Masa śmietanowa:
Rozrabiamy galaretkę w jednej szklance wody.
kremówkę ubijamy do momentu aż będzie gęsta. Dodajemy serek, przestudzoną galaretkę i cukier. Mieszamy delikatnie do momentu połączenia się składników.
 masa budyniowa:
2 szklanki mleka gotujemy. W ¾ szklanki mleka rozrabiamy budynie z cukrem. Wlewamy do mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Zostawiamy do przestudzenia.
Ubijamy margarynę z masłem i dodajemy po łyżce budyniu. Mieszamy do momentu połączenia składników.
 Masą budyniową za pomocą szprycy okładamy zewnętrzne krawędzie biszkoptów a w środek wkładamy masę śmietanową.
Do reszty biszkoptu można dodać serek mascarpone, wymieszać, zrobić kulki, nabić na patyki do szaszłyków, polać czekoladą i wychodzi takie cudo: