Strony

rozwijane menu

wtorek, 15 grudnia 2015

gulasz wołowy (dieta tzw. wątrobowa)

Składniki:
1/2 kg chudego mięsa gulaszowego wołowego
2 marchewki
6-7 pieczarek
sól
ziele angielskie
liść laurowy
trochę mąki

Opis:
Mięso kroimy w średnią kostkę, marchewkę i pieczarki w plasterki.
W garnuszku gotujemy wodę. Gdy się zagotuje dodajemy mięso, przyprawiamy. Po 20 minutach dodajemy marchewkę i pieczarki. Gotujemy do miękkości.
Do słoiczka po koncentracie do połowy wlewamy wodę i wsypujemy mąkę, zakręcamy i energicznie potrząsamy. Zawsze dodaje mąki na oko i w razie potrzeby dosypuję tak aby miała ona konsystencję śmietany.
Powoli wlewamy do gulaszu cały czas mieszając, najlepiej przez sitko aby nie wpadły ewentualne grudki z  mąki.
Podajemy z kluseczkami bądź ziemniakami czy ryżem. Tu na szczęście wolno to wszystko spokojnie jeść. Oczywiście w małych porcjach

tutaj tylko z pieczarkami na kluseczkach