Strony

rozwijane menu

piątek, 4 grudnia 2015

Lody brownie

Zimą też można jeść lody na patyku :)
Składniki:
ciasto:
200 g gorzkiej czekolady
250 g margaryny
300g cukru
4 jajka
75g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych orzechów laskowych
Do dekoracji:
500 g czekolady mlecznej
patyczki do lodów
maczek do dekoracji lub inne posypki.
Opis:
ciasto:
1. Czekoladę rozpuścić na parze.
2. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
3. Dodać jajka i roztopioną czekoladę. Wymieszać.
4. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz orzechy.
5. Blaszkę 24x 25 cm. Wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną.
6. Dobrze utarte ciasto przełożyć na blachę.
7. Piec 30-40 minut w temperaturze 170 stopni.
dekoracja;
1. Ciasto schłodzić.
2. pokroić w zgrabne kawałki wielkości loda na patyku.
3. do każdego „loda” wbić patyczek do ¾ wysokości
4. czekoladę rozpuścić na parze
5. Ciasto poukładać na papierze do pieczenia.
6. Nabierać czekoladę łyżeczką i polać nią ciasto
7. Pokryć czekoladą całą powierzchnię, obrócić „lody” na drugą stronę i powtórzyć.
8. udekorować zanim czekolada zastygnie.

Można też upiec ciasto i już nie "bawić się" w robienie lodów, ale wtedy polecam do ciasta dać czekoladę mleczną zamiast gorzkiej.