Strony

rozwijane menu

poniedziałek, 14 grudnia 2015

pierogi z botwinką

Składniki:
Ciasto na pierogi 
2 ½ szklanki mąki
 (z lekkim czubkiem)
1 jajko
½ szklanka letniej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
mąka do posypania stolnicy

Farsz:
Świeża botwinka – najlepiej
 z własnego ogródka, 10-15 sztuk lub jeśli ktoś kupuje to 1-2 pęczki - na zimę mrozimy i gdy nas ochota najdzie to rozmrażamy do pierogów.
Opakowanie sera
 feta (200g)
Szczypiorek – latem polecam 
z przydomowego ogródka
2-3 ząbki czosnku
Pieprz



Sos:
4 łyżeczki
 jogurtu naturalnego
2 łyżeczki majonezu
3 małe ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Opis:
W ogródku piękna botwinka, zupa już trochę nam się opatrzyła. Więc zaczęłam eksperymentować i wyszły pyszne pierogi.

Ciasto na pierogi:
Ciasto dobrze wyrobić. Wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Podzielić na trzy części. Każdą po kolei dosyć cienko wałkować, wykrawać krążki, nadziewać farszem, zlepiać brzegi, karbując je palcami. Tak przygotowane pierogi gotować, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili gdy wypłyną na powierzchnię gotować przez 5-6 minut (czas gotowania zależy od wielkości pierogów).

Farsz:
Botwinkę pokroić, na patelni poddusić buraczki i łodyżki przez 5 minut, dorzucić liście i czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojony w kostkę szczypiorek. Dusić 10-15 minut. Pod koniec dodać pokrojony w kostkę ser feta. Dokładnie wymieszać.

Sos:
Wszystkie składniki sosu wymieszać razem.
Polać gorące pierogi Smacznego:)