Strony

rozwijane menu

poniedziałek, 28 grudnia 2015

pulpeciki rybne w occie

Składniki:
1 kg ryby (płotka, wzdręga, karaś, leszcz)
1 duża cebula
1 bułka namoczona
 w wodzie lub mleku
1 jajko
przyprawa do ryb
sól
pieprz
bułka tarta


zalewa:
ok. 2 litrów wody
1 1/2 szkl. octu spirytusowego
2 cebule
1 duża marchewka
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
4,5 łyżki cukru

Opis:
Ryby oczyścić, wyciąć płetwy. Zmielić razem z bułką i cebulą.
Dodać jajko, przyprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę.
Obtoczyć w bułce tartej.
Można wszystkie usmażyć na złoty kolor lub wszystkie upiec w piekarniku lub tak ja ja zrobić pół na pół. Ale smażone jednak lepsze.
Zalewa:
Zagotować wodę, dodać cukier, ziele i liść laurowy, cebulę pokrojoną w piórka  marchewkę pokrojoną w plasterki orazi ocet. Zagotować.
Do słoików poukładać pulpeciki, zalać zalewą, zamknąć szczelnie w słoikach.
Odstawić. Gotowe do jedzenia za dzień czy dwa.