Strony

rozwijane menu

środa, 28 października 2015

kremy do ciast na bazie śmietany i inne

Kilka propozycji jak urozmaicić smak kremu z bitej śmietany do ciast, tortów:

Krem kokosowy:
400 ml śmietanki kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
75 g cukru pudru - jak ktoś nie lubi słodkich, można cukru nie dodawać lub dodać mniej
2 śmietan fiksy
100 g wiórków kokosowych
śmietanę ubić lekko z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Wymieszać lekko, dodać śmietan fiksy i ubić do połączenia składników. Dodać kokos i już łyżką wymieszać.
Biszkopty nasączamy np. brzoskwiniami z nalewki zmiksowanymi ( co roku robię takową z owoców z naszego ogródka). Można również zrobić poncz z mocnego naparu z herbaty z dodatkiem np. rumu lub soku z ananasa czy też brzoskwiń. Jeśli tort ma być dla dzieci to nasączamy tylko sokiem, natomiast jeśli dla dorosłych to można taki sok zakrasić alkoholem.

Krem budyniowy:
500 ml mleka
2/3 szkl. cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny – wyjąć wcześniej z lodówki aby była miękka

1 ½ szklanki mleka zagotować  z cukrem w garnuszku. Obie mąki i żółtka wymieszać z pozostałą częścią mleka. Dodać do gotującego się mleka , szybko mieszając do zgęstnienia masy. Ostawić do wystudzenia.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce ostudzony budyń (kluczem do sukcesu jest temperatura, najlepiej gdy masło i budyń mają temperaturę pokojową. W tedy wyjdzie gładka masa i nic się nie zważy)

Krem ananasowy 1:
400 ml śmietanki kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
75 g cukru pudru - jak ktoś nie lubi słodkich, można cukru nie dodawać lub dodać mniej
2 śmietan fiksy
Puszka ananasa
śmietanę ubić lekko z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Wymieszać lekko, dodać śmietan fiksy i ubić do połączenia składników. Pokroić  ananasa w drobną kostkę (tak ze trzy krążki),dodać do masy i już łyżką wymieszać.. Biszkopty nasączamy sokiem z ananasa.
Można także zrobić prościej i taniej:
Krem ananasowy 2:
400 ml śmietanki kremówki 30 %
2 śmietan fiksy
Puszka ananasa
I tak jak wyżej, śmietankę mieszamy do momentu ubicia, dodajemy śmietan fiks i chwilę mieszamy. A ananasa w drobną kostkę kroimy i łyżką delikatnie z masą mieszamy. Trzeba uważać aby ze śmietany nie zrobić masła.

Krem brzoskwiniowy 1:
400 ml śmietanki kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
75 g cukru pudru - jak ktoś nie lubi słodkich, można cukru nie dodawać lub dodać mniej
2 śmietan fiksy
Puszka brzoskwiń
śmietanę ubić lekko z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Wymieszać lekko, dodać śmietan fiksy i ubić do połączenia składników. Pokroić  ananasa w drobną kostkę (tak ze 2-3 połówki owocu),dodać do masy i już łyżką wymieszać. Biszkopty nasączyć sokiem z brzoskwiń.
Można także zrobić prościej i taniej:
Krem brzoskwiniowy 2:
400 ml śmietanki kremówki 30 %
2 śmietan fiksy
Puszka brzoskwiń
I tak jak wyżej, śmietankę mieszamy do momentu ubicia, dodajemy śmietan fiks i chwilę mieszamy. A brzoskwinie w drobną kostkę kroimy i łyżką delikatnie z masą mieszamy. Trzeba uważać aby ze śmietany nie zrobić masła.