Strony

rozwijane menu

piątek, 23 października 2015

Pierogi z dyni i sera

Sezon na dynię w pełni i aż się prosi aby coś pysznego z niej zrobić.


Składniki:


ciasto na pierogi:
2 ½ szklanki mąki ( z lekkim czubkiem)
1 jajko
½ szklanka letniej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
mąka do posypania stolnicy

farsz:
puree ze średniej dyni (ok. 500 g) - Dynie kroimy na 8 części, czyścimy z pestek, układamy w naczyniu żaroodpornym bądź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec ok godziny  lub ciut dłużej (aż dynia będzie miękka). Po wystudzeniu obieramy ze skórki i blenderujemy na puree
250 g sera białego
ok. 100 g sera żółtego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
papryka ostra



Wykonanie:

Ciasto na pierogi:
Ciasto dobrze wyrobić. Wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Dzielimy na trzy części. Każdą po kolei wałkujemy, wykrawamy krążki, nadziewamy farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy przez 5-6 minut ( czas gotowania  zależy od wielkości pierogów).

Farsz:
drobno siekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zrumienić na patelni. Biały ser rozdrobnić za pomocą blendera. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki farszu dokładnie razem wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, na każdy nałożyć po łyżeczce farszu i skleić. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. 
Podawać polane masełkiem lub z cebulką.