Strony

rozwijane menu

czwartek, 1 października 2015

Ślimaczki cynamonowe

W lodówce leżą drożdże i mleko w znacznej ilości do szybkiego wykorzystania. Po przejrzeniu przepisów stwierdziłam, że zrobię ślimaczki z cynamonem. Ślimaczki przerodziły się w rogaliki z dżemem domowej roboty też zalegającym w lodówce.
Aga chciała rogalika, gryzie i mówi:
-mama nie dawaj mi dżemu
tata:-ale tu wszędzie jest dżem
-ale ja nie lubię dżemu, prawda.





Ślimaczki cynamonowe:
Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • ¼ litra mleka
  • 100g masła
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 450 – 500 g mąki
Nadzienie:
  • 50g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cynamony
  • 1 jajko
    1. letnie mleko wlać do miski z pokruszonymi drożdżami i wymieszać.
    2. rozpuścić masło i przestudzić, wlać do miski z rozpuszczonymi drożdżami.
    3. dodać sól, cukier, jajka i mąkę.
    4. gdy ciasto będzie lśniące i elastyczne przykryć ścierką na 45 minut.
    5. ciasto rozwałkować.
    6. nadzienie: utrzeć masło z cukrem i cynamonem, posmarować nim rozwałkowane ciasto, zwinąć w rulonik i pokroić.
    7. ślimaczki położyć na blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
    8. roztrzepać jajko i posmarować nim ślimaczki.
    9. rozgrzać piekarnik, piec ślimaczki ok. 10 minut na średnim poziomie piekarnika.