Aga chciała rogalika, gryzie i mówi:
-mama nie dawaj mi dżemu
tata:-ale tu wszędzie jest dżem
-ale ja nie lubię dżemu, prawda.
Ślimaczki cynamonowe:
Ciasto:
- 50 g drożdży
 - ¼ litra mleka
 - 100g masła
 - ½ łyżeczki cukru
 - 2 jajka
 - szczypta soli
 - 450 – 500 g mąki
 
- 50g masła
 - 4 łyżki cukru
 - 4 łyżeczki cynamony
 - 1 jajko
 
- letnie mleko wlać do miski z pokruszonymi drożdżami i wymieszać.
 - rozpuścić masło i przestudzić, wlać do miski z rozpuszczonymi drożdżami.
 - dodać sól, cukier, jajka i mąkę.
 - gdy ciasto będzie lśniące i elastyczne przykryć ścierką na 45 minut.
 - ciasto rozwałkować.
 - nadzienie: utrzeć masło z cukrem i cynamonem, posmarować nim rozwałkowane ciasto, zwinąć w rulonik i pokroić.
 - ślimaczki położyć na blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
 - roztrzepać jajko i posmarować nim ślimaczki.
 - rozgrzać piekarnik, piec ślimaczki ok. 10 minut na średnim poziomie piekarnika.
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz