- Mając na ogródki kilka drzewek agrestu co roku szukam nowych pomysłów na ich wykorzystanie. W tym roku upiekłam ciasto z kruszonką a z drugim zbiorem tartę. I tym pomysłem chcę się podzielić w tym wpisie.
Składniki:
Spód: 250 g herbatników 150 g. masła Masa: 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki + 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 30 dag owoców jagodowych( tutaj agrest, borówki oraz maliny) 1 galaretka. Wykonanie: Herbatniki dokładnie skruszyć. Masło rozpuścić, dodać do herbatników i dobrze razem połączyć. Przełożyć na blachę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie. Żółtka utrzeć z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz 2 łyżki mleka. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć. Pozostałe mleko zagrzać w garnuszku doprowadzając do wrzenia, wlać masę jajeczną, wymieszać do zgęstnienia, zdjąć z ognia. Gotową masę wyłożyć na spód z herbatników. Na całej powierzchni ułożyć owoce. Schować do lodówki. Galaretkę zrobić zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając mniej wody. W czasie studzenia się galaretki co jakiś czas polewać tarte częścią galaretki aż do całkowitego wylania galaretki. Zostawić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki na tarcie. | 9+* |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz