czwartek, 4 stycznia 2018

Pulpeciki z makaronem i warzywami

Składniki:

Na pulpety:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
1 cebula - drobno posiekana i zeszklona na patelni
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka musztardy
sól
pieprz
mąka do obtoczenia


Dodatkowo:
1 opakowanie makaronu
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 por
250 ml śmietany 18 %
2 żółtka
3 ząbki czosnku
sól
pieprz

Składniki pulpetów razem wymieszać, uformować małe pulpeciki, otoczyć w mące i podsmażyć na patelni.

Na tej samej patelni podsmażyć pokrojony w piórka por, pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Śmietanę zmiksować z żółtkami.
Na patelnię do warzyw dołożyć pulpety oraz śmietanę, delikatnie wymieszać i podsmażyć jeszcze chwilkę razem.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowanie, przecedzić i przerzucić z powrotem do garnka, dodać sos z patelni, wymieszać i gotowe.
Może nie wygląda pięknie ale jest naprawdę smaczne.

Inspiracja tutaj:http://ala-piecze.blogspot.com/2014/10/klopsiki-z-makaronem-porem-i-pomidorami.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz