Już od wielu lat na święta robię piernik, taki dojrzewający. W tym roku tez nie mogło go zabraknąć.
Składniki:
3 jajka
3 łyżeczki sody
½ szklanki mleka
szczypta soli
3 opakowanie przyprawy do piernika
Przygotowanie:
3 łyżeczki sody
½ szklanki mleka
szczypta soli
3 opakowanie przyprawy do piernika
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy razem miód, cukier i margarynę. Zostawiamy do ostudzenia.
Potem dodajemy mąkę, przyprawy, szczyptę soli, jajka, sodę wymieszaną w mleku.
Wyrabiamy ciasto.
Ciasto odstawiamy na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce. JA zawsze wyrabiam ciasto w naczyniu żaroodpornym, zamykam, owijam ściereczką i chowam w chłodne miejsce.
Ciasto odstawiamy na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce. JA zawsze wyrabiam ciasto w naczyniu żaroodpornym, zamykam, owijam ściereczką i chowam w chłodne miejsce.
Z takiego ciasta robię piernik z masą orzechową, kostkę piernikową polaną czekoladą
lub pierniczki.
W tym roku to pierniczki i domki z piernika.
PO upieczeniu powinny jeszcze leżeć prze 7-10 dni aby zmiękły, również
owinięte ściereczką ale tu już wystarczy temperatura pokojowa (w chłodzie nie
zmiękną)
Przepis na piernik pochodzi ze strony: http://wielkiezarcie.com/przepisy/piernik-staropolski-4-tygodnie-30020411
szablony domków ze stron:
http://fashionelka.pl/mini-domek-z-piernika-szablony-do-wydrukowania/
http://mamalaurkitestuje.kajzarowie.net/domki-z-piernika/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz