Cynamonowe ślimaczki
Ciasto:
- 50 g drożdży
- ¼ litra mleka
- 100g masła
- ½ łyżeczki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 450 – 500 g mąki
Nadzienie:
- 50g masła
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżeczki cynamony
- 1 jajko
- letnie mleko wlać do miski z pokruszonymi drożdżami i wymieszać.
- rozpuścić masło i przestudzić, wlać do miski z rozpuszczonymi drożdżami.
- dodać sól, cukier, jajka i mąkę.
- gdy ciasto będzie lśniące i elastyczne przykryć ścierką na 45 minut.
- ciasto rozwałkować.
- nadzienie: utrzeć masło z cukrem i cynamonem, posmarować nim rozwałkowane ciasto, zwinąć w rulonik i pokroić.
- ślimaczki położyć na blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- roztrzepać jajko i posmarować nim ślimaczki.
- rozgrzać piekarnik, piec ślimaczki ok. 10 minut na średnim poziomie piekarnika.
- Można też zamiast cynamonu użyć dżemu i zrobić rogaliki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz