Zimą też można jeść lody na patyku :)
Składniki:
Składniki:
ciasto:
200 g gorzkiej czekolady
250 g margaryny
300g cukru
4 jajka
75g mąki
pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji:
500 g czekolady mlecznej
patyczki do
lodów
maczek do dekoracji lub inne posypki.
maczek do dekoracji lub inne posypki.
Opis:
ciasto:
1.
Czekoladę
rozpuścić na parze.
2.
Masło
utrzeć z cukrem na gładką masę.
3.
Dodać
jajka i roztopioną czekoladę. Wymieszać.
4.
Dodać
mąkę, proszek do pieczenia oraz orzechy.
5.
Blaszkę
24x 25 cm. Wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną.
6.
Dobrze
utarte ciasto przełożyć na blachę.
7.
Piec
30-40 minut w temperaturze 170 stopni.
dekoracja;
1.
Ciasto
schłodzić.
2.
pokroić w
zgrabne kawałki wielkości loda na patyku.
3.
do
każdego „loda” wbić patyczek do ¾ wysokości
4.
czekoladę
rozpuścić na parze
5.
Ciasto
poukładać na papierze do pieczenia.
6.
Nabierać
czekoladę łyżeczką i polać nią ciasto
7.
Pokryć
czekoladą całą powierzchnię, obrócić „lody” na drugą stronę i powtórzyć.
8.
udekorować
zanim czekolada zastygnie.
Można też upiec ciasto i już nie "bawić
się" w robienie lodów, ale wtedy polecam do ciasta dać czekoladę mleczną
zamiast gorzkiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz