Strony

rozwijane menu

wtorek, 8 sierpnia 2017

Tortilla z kurczakiem i awokado na rukoli

Składniki:
 1 cebula
1 podwójna pierś z kurczaka
1 większe awokado
 1 papryka
1 puszka pomidorów w puszce
2-3 ząbki czosnku
1 małe opakowanie śmietany 18%
placki tortilli
ser żółty (ilość wg uznania)
sól
pieprz
oregano
bazylia
papryka ostra (ew. papryka chilli - u mnie świeżo zerwana z krzaczka :)




Wykonanie:
Kurczaka (pokrojonego w kostkę), cebulę (pokrojoną drobno), paprykę (pokrojoną w kostkę) i 1/2 awokado(obrane i pokrojone w kostkę) podsmażamy na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i dusimy chwilę na małym ogniu.
W blenderze miksujemy pomidory z puszki z awokado, śmietaną i ziołami.
Tortillę "nadziewamy" farszem  i zawijamy jak krokiety. Dobrze jest placki uprzednio podgrzać na patelni grillowej lub w mikrofalówce aby zmiękły.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy niewielką ilość sosu. Na niego układamy tortille i polewamy je resztą sosu. Ser żółty trzemy na tarce i posypujemy nim tortille. Wkładamy do nagrzanego na 180 topni piekarnika i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
Podajemy na świeżej rukoli