poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Pulpety w sosie warzywnym z piekarnika

Nie mam nic przeciwko jedzeniu jednego obiadu przez dwa dni. jeden dzień w kuchni mniej :) I to jest taki przepis na dwa dni.



3 kolorowe papryki i 1 cebulę pocięłam na paseczki, 500 g pieczarek obrałam i pokroiłam na cztery. Wrzuciłam do garnka z niewielką ilością oleju. Dodałam 200 g mrożonej marchewki z groszkiem. Po kilku minutach na średnim ogniu posoliłam i dodałam 3 ząbki czosnku, pieczarki zaczęły puszczać wodę. Dusiłam jakieś 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie dodałam 1 puszkę pokrojonych pomidorów, 150 ml śmietany 30%, pieprz i słodką paprykę. Dusiłam jeszcze ze 2-3 minuty. Przelałam warzywa z sosem do naczynia żaroodporne. Pulpety (ja zrobiłam większe): 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, ale dobre jest też mielone z indyka; 1 kajzerka zamoczona w mleku i lekko odciśnięta;  1 jajko; 3 łyżki kaszy manny; 2 przeciśnięte ząbki czosnku; 1 mała posiekana cebula; sól; pieprz; zioła prowansalskie. Wszystkie składniki włożyłam do miski i wymieszałam dłonią porządnie. Pulpety poukładałam na warzywach lekko dociskając. Nie przykrywałam naczynia, ale można -wtedy góra pulpetów nie będzie tak przypieczona jak u mnie. Włożyłam do nagrzanego piekarnika. Piekły się 35-40 minut w 200 stopniach.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz