I tak tym razem zrobiłyśmy ciastolinę z jogurtu oraz skrobi ziemniaczanej.
Jogurty kupiłyśmy (tak, na zakupach też byłyśmy razem i pozwoliłam Agnieszce wybrać jogurty - kolory ciastolin) owocowe i dwa jogurty naturalne.
Zacznijmy od receptury ponieważ nieco się ona różny w zależności od użytej mąki:
1. Na 3/4 szkl. skrobi ziemniaczanej potrzebujemy 1 mały jogurt plus 1-2 łyżki jogurty
2. Na 3/4 szkl. mąki kukurydzianej potrzebujemy 1 mały jogurt
Można też użyć tylko jogurtu naturalnego a masę zabarwić barwnikami spożywczymi.
Owocowe jogurty przelewałyśmy do mąki przez sitko aby nie dostały się do masy owoce.
I tyle przygotować, pozostało się bawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz