Strony

rozwijane menu

piątek, 11 sierpnia 2017

Ciastolina z jogurtu i mąki kukutydzianej lub skrobi ziemniaczanej

Ile my już tych mas nie zrobiłyśmy, ale jest to coś co się nigdy nie znudzi.
I tak tym razem zrobiłyśmy ciastolinę z jogurtu oraz skrobi ziemniaczanej.

Jogurty kupiłyśmy (tak, na zakupach też byłyśmy razem i pozwoliłam Agnieszce wybrać jogurty - kolory ciastolin) owocowe i dwa jogurty naturalne.

Zacznijmy od receptury ponieważ nieco się ona różny w zależności od użytej mąki:

1. Na 3/4 szkl. skrobi ziemniaczanej potrzebujemy 1 mały jogurt plus 1-2 łyżki jogurty
2. Na 3/4 szkl. mąki kukurydzianej potrzebujemy 1 mały jogurt


Można też użyć tylko jogurtu naturalnego a masę zabarwić barwnikami spożywczymi. 

Owocowe jogurty przelewałyśmy do mąki przez sitko aby nie dostały się do masy owoce.
I tyle przygotować, pozostało się bawić.