Spód:
250 g mąki
orkiszowej
1/2 łyżeczki
soli morskiej
150 g
zimnego masła
1 jajko
2 łyżki wody
Nadzienie:
1 mała
cukinia
1 mozzarella
w kulce
Ok. 100 g
twardego sera żółtego wędzonego ( tutaj Ramzes)
Garść
roszponki
Sól
Ze
składników spodu zagnieść ciasto o jednolitej konsystencji. Można ręcznie lub
za pomocą robota ze spiralnymi końcówkami. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić
w lodówce na godzinę.
Cukinie pokroić na cieniutkie
plasterki. Z racji tego, że mnie krojenie tak cienko nie wychodzi to pomagam
sobie tarką lub nakładką z tarkami nakładaną na maszynkę do mielenia mięsa.
Ekspresowo trze w cienkie paseczki. Pociętą cukinię posolić i odstawić.
Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki i
na papierze do pieczenia rozwałkować. Nie posypywałam ciasta mąką, wystarczyło
rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.
Wierzch posypać startym na tarce o
małych oczkach ser żółty zostawiając wolne jakieś 2-3 cm brzegu (do zawinięcia)
Mozzarellę pokroić w cienkie
plasterki i na startym serze ułożyć cukinię i ser na zmianę. Założyć puste
brzegi na cukinię.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i piec 30-35 minut.
Po upieczeniu posypać roszponką i
zajadać :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz