Strony

rozwijane menu

piątek, 11 sierpnia 2017

Tarta z cukinią i serem mozzarella



Spód:
250 g mąki orkiszowej
1/2 łyżeczki soli morskiej
150 g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki wody

Nadzienie:
1 mała cukinia
1 mozzarella w kulce
Ok. 100 g twardego sera żółtego wędzonego ( tutaj Ramzes)
Garść roszponki
Sól


Ze składników spodu zagnieść ciasto o jednolitej konsystencji. Można ręcznie lub za pomocą robota ze spiralnymi końcówkami. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na godzinę.

Cukinie pokroić na cieniutkie plasterki. Z racji tego, że mnie krojenie tak cienko nie wychodzi to pomagam sobie tarką lub nakładką z tarkami nakładaną na maszynkę do mielenia mięsa. Ekspresowo trze w cienkie paseczki. Pociętą cukinię posolić i odstawić.
Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki i na papierze do pieczenia rozwałkować. Nie posypywałam ciasta mąką, wystarczyło rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.
Wierzch posypać startym na tarce o małych oczkach ser żółty zostawiając wolne jakieś 2-3 cm brzegu (do zawinięcia)
Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki i na startym serze ułożyć cukinię i ser na zmianę. Założyć puste brzegi na cukinię.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30-35 minut.
Po upieczeniu posypać roszponką i zajadać :)