Strony

rozwijane menu

środa, 24 sierpnia 2016

Potrawka z kurczaka z makaronem

1 podwójna pierś z kurczaka
80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)
½ litra bulionu warzywnego
2 małe cebule
2 marchewki
2 ząbki czosnku
Makaron – op. 400 g.
Przyprawa do kurczaka
Papryka ostra
Pieprz
Sól
łyżeczka cynamonu
cząber
tymianek
Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę, podsmażamy (ja to robię garnuszku w którym gotuję docelowo potrawę)
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy
Marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli, razem smażymy chwilę. Dodajemy do mięsa
Przyprawiamy, wlewamy bulion, dodajemy koncentrat. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu.

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowania al dente, odcedzamy, dokładamy do potrawki, mieszamy, razem dusimy 5-10 minut