Strony

rozwijane menu

wtorek, 16 sierpnia 2016

Babeczki pajączki

Aga wstaje rano i mówi:
- upieczmy coś
- a co byś chciała upiec?
- tort, tort pająk
 - tort będziemy piekły za dwa miesiące na twoje urodziny. Może ciasto, ciasteczka, babeczki?
- BABECZKI, babeczki pająki

No i tym sposobem postały takie oto babeczki:
Składniki na babeczki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
Wszystkie składniki dokładnie łączymy, przelewamy do formy na babeczki i pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Dodatki do zrobienia pajączków:
barwnik - dodajemy w czasie robienia babeczek i pieczemy kolorowe
wafle - moczymy, zwijamy, składamy i suszymy w piekarniku. Z jednego okrągłego wafla wychodzi 8 odnóży.

cukrowe oczka lub białe draże - oczy pająka
1 tabliczka czekolady mlecznej - można nią posmarować babeczki (wtedy nie trzeba dodawać barwnika do babeczek), Stopioną czekoladą wykałaczką robimy oczka. Czekolada służy do przyklejenia oczek i nóg.

Babeczki mogłyby być innego koloru, na pewno wyglądałyby atrakcyjniej. Ale obecnie moja córa przechodzi fazę koloru czarnego, od dłuższego czasu.