Strony

rozwijane menu

wtorek, 1 września 2015

Ryż z kurczakiem, marchewką i groszkiem



Ryż z kurczakiem, marchewką i groszkiem - szybki i smaczny obiad.


Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka lub 500 g mięsa gulaszowego z indyka

1 cebula

200 g mrożonej marchewki z groszkiem (połowa opakowania)

ok. 1 litr bulionu (ja robię z kostki)

1 szklanka ryżu

1/2 łyżeczki curry

Sól, pieprz, papryka ostra do smaku


Wykonanie:

Kurczaka myjemy, kroimy w małą kostkę, cebulę siekamy.

Cebulę przesmażamy, dorzucamy mięso oprószone sola i pieprzem. Smażymy przez chwilę.

Dodajemy ryż, marchewkę z groszkiem, Carry i wszystko zalewamy bulionem do wysokości składników. Gotujemy pod przykryciem aż ryż będzie półtwardy.


Wyłączamy gaz i zostawiamy na jakieś 15 minut żeby ryż zmiękł (musi być w garnku jeszcze trochę buliony aby ryż miał co wchłonąć)