Strony

rozwijane menu

czwartek, 10 września 2015

Jesienny liść z masy solnej


Najpierw trzeba iść na spacer z którego przyniesiemy kilka zielonych listków.
 Teraz możemy przygotować masę solną.


Przepis na masę solną:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka soli
125 ml wody

Masę dokładnie wyrabiamy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia tak na ok 1 cm. Teraz przykładamy liść (częścią gdzie żyłki są bardziej wypukłe) i jeszcze wałkujemy aby żyłki się odbiły.Nożykiem odrysowujemy liść odcinając zbędną część masy. Delikatnie ściągamy liścia. Jeśli żyłki są słabo widoczne nożykiem je poprawiamy.

Liść przekładamy na szklaną bądź metalową miskę i wkładamy do piekarnika. Wypiekamy w 150 stopniach ok 30 minut. Sprawdzamy co jakiś czas czy już gotowe.

Po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy liście do wystudzenia.

Najlepiej następnego dnia gdy już liść jest zimny i zdjęty z z miski pomalować go farbami akrylowymi. Można go również po wystudzeniu polakierować aby ładnie błyszczał.

I tym sposobem powstałą małą miseczka np. na klucze.















 Agnieszka  natomiast uznała, że jej listki będą proste.







Kolejne do kolekcji: