Strony

rozwijane menu

środa, 9 września 2015

cielęcina z warzywami z piekarnika dla roczniaka


cielęcina z warzywami z piekarnika dla roczniaka
1 ziemniak
1 mała marchewka
Kawałeczek mięska z cielęciny lub piersi z kurczaka
odrobina soli i pieprzu.
łyżeczka masła bądź oleju rzepakowego


Ziemniaka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. To samo robimy z marchewką. Mięso myjemy,dzielimy na mniejsze kawałki i lekko przyprawiamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem, układamy ziemniaki, marchewkę i mięsko. Zalewamy ok. szklanką wody.

Pieczemy pod przykryciem w piekarniku ok. godziny w 170 stopniach.

Wykładamy na talerzyk i podajemy dziecku. Podajemy sami lub rozdrabniamy na kawałeczki i pozwalamy radzić sobie samemu. Moja Agniesia preferuje to drugie rozwiązanie. Pomagam jej jedynie nabijać mięsko na widelec (plastikowy oczywiście), warzywka przeważnie je rączką. Oczywiście trzeba liczyć się z tym że część potrawy wyląduje wszędzie w koło a tylko część w brzuszku ale ta frajda jaką ona ma z samodzielnego jedzenia jest tego warta.




Młodszym dzieciaczkom można w ten sposób również przygotować posiłek ale trzeba wszystko rozdrobnić lub zmiksować. W ten sposób robiłam Agnisi jeszcze bez przyprawiania w 10 miesiącu