Strony

rozwijane menu

niedziela, 18 września 2016

Zupa zacierkowa

Zupa zacierkowa z domowymi zacierkami, na rosołku. To taki mój smak dzieciństwa, dobra kiedy niewiele w lodówce a nie ma koncepcji na obiad ani chęci na zakupy.

Potrzebujemy:
1 pietruszka
2 marchewki
kawałek selera
kilka ziemniaków
małe pętko lub pół kiełbasy
2 małe cebule lub 1 średnia
2 skrzydełka
sól, pieprz, ostra papryka

zacierki:
1 jajko 150-200 gram mąki
2 łyżki wody
sól


Skrzydełka myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka. Zalewamy wody i gotujemy na nie za dużym gazie.
Warzywa myjemy obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do skrzydełek.  Przyprawiamy.
Cebulę kroimy na pół i jeszcze na pół i w plasterki, podsmażamy.
Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy i smażymy jeszcze chwile razem.
Dorzucamy do zupy.

Zacierki:
ciasto dobrze wyrabiamy do jednolitej nieklejącej się masy i skubiemy zacierki. Dorzucamy do garnka i gotujemy do miękkości.