Strony

rozwijane menu

czwartek, 29 września 2016

Gulasz z ciecierzycą



½ kg mięsa gulaszowego wieprzowego
1 puszka ciecierzycy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
½ szklanki wina wytrawnego
Bulion
Papryczka chili mielona
Sól
Pieprz
Ziele angielskie
Liść laurowy

Mięso umyć, wyczyścić, obtoczyć w mące. Podsmażyć na rozgrzanym w garnku o grubym dnie oleju.
Cebulę pokroić w piórka lub drobniej , podsmażyć i dodać do mięsa.
Dodać czosnek, pomidory w puszce, przyprawy, zalać bulionem i winem i dusić na małym ogniu. Gdy mięso będzie dochodzić dodać ciecierzycę, dusić jeszcze kilka minut. 

Potrawa najlepiej smakuje z chlebem, ale jak widać na zdjęciu można inaczej