Strony

rozwijane menu

piątek, 2 września 2016

Mój sposób na soczystego kurczaka


Prosta potrawa a jednak bardzo często okazuje się, że nas przerasta. Jak sprawiłaby piersi z kurczaka nie były suche.

Oto moja metoda. Polecam, ponieważ piersi wychodzą smaczne i soczyste

Potrzebujemy:
pierś z kurczaka
1 cytryna
olej
przyprawy
papier do pieczenia
folia aluminiowa

Jeśli mamy podwójną pierś z kurczaka to dzielimy ją na dwie oddzielne usuwając ewentualne chrząstki i kostki. Oczyszczamy piersi z błon, oddzielamy polędwiczki od piersi.


Wkładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z cytryny oraz olejem, posypujemy przyprawami . Ja preferuję mieszankę przypraw do kurczaka, pieprz. Odstawiamy najlepiej na noc ale i 2 godziny będą dobre.




Rozgrzewamy bardzo mocno patelnię, obsmażamy piersi na suchej patelni z całym dobrodziejstwem marynaty z obu stron po dwie minuty.



Po tym czasie polędwiczki będą już gotowe do schrupania.








W między czasie nagrzewamy piekarnik do 210-220 stopni.

Do nagrzanego piekarnika wkładamy piersi w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy je ok. 15 minut.

Wyjmujemy i przykrywamy folią aluminiową aby nieco odpoczęły i nie wypuściło wszystkich soków na talerz zaraz po przekrojeniu.





A tak wygląda finalnie nasza soczysta pierś z kurczaka




I propozycja jej podania: