Strony

rozwijane menu

poniedziałek, 23 listopada 2015

zupa kartoflana z grzybkiem

Składniki:
kawałek kości wieprzowej 

1 większe pętko kiełbasy 
2 pietruszki
3-4 marchewki
4 duże ziemniaki
kawałek pora
kawałek selera
2-3 grzybki suszone
natka pietruszki 
nać seler
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz

Wykonanie:
kość  wkładam do garnka z wodą. Gotujemy ok godziny. Po tym czasie wyjmujemy ją na talerz a do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz zieleninę (ja mam mrożoną dlatego w tym momencie wrzucam, natomiast suszoną wrzucamy pod koniec gotowania). Przyprawiamy.
kiełbasę kroimy w kostkę i wkładamy na blachę wyłożoną papierem. Podpiekamy w piekarniku do momentu wytopienia się tłuszczyku. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Odsączamy z resztek tłuszczu i wrzucamy do garnka z warzywami.
Dodajemy grzybki i gotujemy do miękkości warzyw.
Kość możemy obrać z mięska i też dorzucić do zupki.

Wychodzi pyszna i tania zupka. Smacznego:)