Strony

rozwijane menu

czwartek, 12 listopada 2015

brukselka z boczkiem

½ kg brukselki
30 dag boczku surowego
1 cebula
1 pomidor
Sól
Pieprz
tymianek
Olej słonecznikowy




Brukselkę myjemy (brzydsze listki z wierzchu dobrze jest obrać),wrzucamy na wrzącą posoloną wodę. Gotujemy kilka minut. Przecedzamy i zostawiamy do przestudzenia
Boczek i cebulę kroimy i podsmażamy razem.
Pomidora sparzyć i pokroić kostkę.
W naczyniu żaroodpornym układamy brukselkę pokrojoną na połówki, posypujemy częścią boczku i połową pomidora. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.
Układamy drugą warstwę brukselki, boczku i pomidora. Posypujemy przyprawami i polewamy olejem słonecznikowym. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy jakieś 20-30 minut.
Można jeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.






Brukselkę myjemy (brzydsze listki z wierzchu dobrze jest obrać),wrzucamy na wrzącą posoloną wodę. Gotujemy kilka minut. Przecedzamy i zostawiamy do przestudzenia
Boczek i cebulę kroimy i podsmażamy razem.
Pomidora sparzyć i pokroić kostkę.
W naczyniu żaroodpornym układamy brukselkę pokrojoną na połówki, posypujemy częścią boczku i połową pomidora. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.
Układamy drugą warstwę brukselki, boczku i pomidora. Posypujemy przyprawami i polewamy olejem słonecznikowym. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy jakieś 20-30 minut.

Można jeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.