Strony

rozwijane menu

sobota, 7 listopada 2015

Botwinka vel krupnik

Składniki:
4 skrzydełka  bądź porcja rosołowa bądź jedno udko z kurczaka
połowa opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
1 woreczek kaszy jęczmiennej
1 pęczek botwinki
2 małe pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii
Sól 
Pieprz
Vegeta


Opis:
Mięsko gotujemy do miękkości (przyprawiamy Vegetą bądź jeśli ktoś jej nie uznaje to solą i pieprzem)
Wyjmujemy z garnka a na tym wywarze gotujemy kaszę.
Wyjmujemy kaszę, dolewamy wody (jeśli jest taka potrzeba), wkładamy do wywaru marchewkę z groszkiem , pokrojoną w kostkę pietruszkę oraz pokrojoną drobno botwinkę.  
Pod koniec dodajemy czosnek, bazylię i kaszę. 
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.



Inspirację czerpałam z kotlety.tv