Strony

rozwijane menu

piątek, 13 listopada 2015

Karczek zapiekany z jabłkami

Składniki:
6 kotletów z karczku (generalnie tyle ile chętnych do jedzenia)
2 cebule
Kilka ząbków czosnku
2-3 jabłka
Sos sojowy
Sól
Pieprz


Wykonanie:
Najpierw myjemy ręce

A potem...
Cebulę kroimy w piórka i posypujemy nią spód naczynia żaroodpornego.  Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę na cebulę. Karczek przyprawiamy solą i pieprzem i układamy w naczyniu ( u mnie na zakładkę przy takie ilość chętnych. Całość polewamy dobrze sosem sojowym . Przyprawianie i polewanie sosem przypadło w udziale mojej 4 letniej pomocniczy. I uff, było dobre :)
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i układamy na mięsko. Agnieszka ma swoją technikę, najpierw ramka a potem do środek i tym sposobem wykorzystała trzy całe jabłka.

Przykrywamy górą naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni przez jakieś 30 minut. Potem przestawiamy na 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Pół godziny przed końcem pieczenia ściągamy pokrywę naczynia.