Strony

rozwijane menu

piątek, 19 maja 2017

zapiekanka z sosem pomidorowym i serem

Składniki:
2 duże cebule
4 pomidory(najlepiej dojrzałe)-jak ktoś woli to może użyć pomidory z puszki
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Kubeczek śmietany 18% (taki 180g)
Przyprawy do smaku (ja lubię na ostro tak więc była była sól, dużo papryki ostrej i pieprzy kolorowego)
makaron świderki
Ser żółty w ilości wedle uznania



Wykonanie:
Cebule pokroić i podsmażyć. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, do tego koncentrat pomidorowy. poddusić tak 15 minut, może więcej. Żeby pomidory były mięciutkie. Odstawić na chwile. Dodać śmietanę, wymieszać. przyprawić do smaku. Można dodać dwa ząbki czosnku jak ktoś lubi.

Ugotować makaron. Odcedzić. Wyłożyć go do naczynia żaroodpornego, polać sosem. na to zetrzeć na drobnych oczkach ser żółty i zapiec w piekarniku.