Strony

rozwijane menu

czwartek, 18 maja 2017

Puszyste obwarzanki w cukrowej panierce

Składniki:
50 g kasła lub margaryny
250 g cukru
2 jajka
660 g mąki pszennej
opakowanie proszku do pieczenia(większe)
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 litra mleka
 maka do posypania stolnicy
olej do smażenia

cukier kryształ do obtoczenia

Wykonanie:
masło z cukrem i jajkami utrzeć. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy, dodać do masy i mleko.
Stolnicę obsypać mąką, rozwałkować ciasto na ok 1 cm. Wykrawać obwarzanki. ja stosuję taki szeroki kieliszek i jeden mały do wycinania środków, które też smażę.
Olej rozgrzać w garnuszku lub w wysokiej patelni (głębokie smażenie). Obwarzanki smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocistobrązowy kolor.  Wyjmować łyżką cedzakową na durszlak. Obtoczyć w cukrze, od razu podawać.

jeśli ciasto z podanych składników jest jeszcze lepkie to można dodać jeszcze mąki, ale ja nie polecam. Wtedy po prostu porządnie mąką oprószyć stolnicę. z takiego ciasta obwarzanki wychodzą bardziej puszyste.