Strony

rozwijane menu

czwartek, 4 maja 2017

Tobołki z serem

Ciasto:
300g mąki
1 proszek do pieczenia
80 g cukru pudru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
150 g białego sera
4 łyżki mleka
6 łyżek oleju

Masa serowa:
250g sera mielonego
30g masła
1 jajo (żółtko i białko oddzielnie)
100g cukru
1 łyżka proszku budyniowego (śmietankowego lub waniliowego)”

rodzynki, rodzynki i owoce
owoce kandyzowane moczymy w brandy,
brandy dodajemy do masy

1 żółtko
masa serowa: masło utrzeć z serem. Dodać żółtko, cukier i budyń.
Na końcu wymieszać z ubitym na sztywno białkiem.

 Składniki ciasta zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wykrawać kwadraty, na środku każdego kwadratu nałożyć masę. Boki posmarować rozbełtanym żółtkiem i połączyć nad nadzieniem. Z pozostałego ciasta uformować krążki i położyć na połączonych rogach.  Piec 15-20 minut.